Deelnemers onderzoek gezocht!

Wil je meewerken aan het onderzoek door je data beschikbaar te stellen, vul dan het aanmeldformulier in onderaan deze website! 

Wat gaan we onderzoeken:

Binnen het FODEO-project doen we onderzoek naar het afstemmen van de vraag en aanbod van energie en het gebruik hiervan, door bijvoorbeeld de zonnepanelen op de daken van woningen. Hiermee wordt het elektriciteitsnet beter benut en ontstaat er meer ruimte voor hernieuwbare energie in het energiesysteem. Hierbij onderzoeken we ook wat het potentieel is voor het virtueel uitwisselen van energie binnen Oosterwold. Dus wanneer een bewoner meer opwekt dan op dat moment wordt gebruikt, zou hij of zij deze energie kunnen verhandelen met een andere bewoner? En kan de vraag worden aangepast op een overschot aan zelf opgewekte hernieuwbare energie, bijvoorbeeld door een auto op dat moment op te laden of het voorraadvat van de warmtepomp aan te vullen met warm water?

Waar zijn we naar op zoek?

Om hier goed onderzoek naar te kunnen doen zijn wij op zoek naar bewoners die hun energiedata willen delen met de projectgroep. Deze energiedata wordt automatisch opgehaald via de slimme meter. Wij ontvangen het netto elektriciteitsgebruik (gebruik of teruglevering) voor elk kwartier, met een dag vertraging. De data wordt enkel voor het onderzoek binnen het FODEO-project gebruikt en hier wordt vertrouwelijk mee omgegaan. Indien gewenst kan de medewerking op elk moment worden stopgezet.

Wat krijg je ervoor terug?

De gegevens die wij ophalen maken wij inzichtelijk voor de deelnemers in een zogenaamd ‘dashboard’. Hierbij zie je het netto elektriciteitsgebruik (gebruik of teruglevering) grafisch weergegeven. Dit is jouw persoonlijke dashboard waarvoor je een eigen account kunt aanmaken. Daarnaast krijgen alle deelnemers een vergelijkbaar dashboard te zien met het netto elektriciteitsgebruik van alle deelnemers opgeteld. Later kunnen wij hier aanvullende inzichten aan toevoegen, zoals het potentieel om per kwartier energie met elkaar uit te wisselen. Toegang tot het dashboard is gratis en dit zal in ieder geval beschikbaar blijven zolang het FODEO-project loopt of tot wanneer deelname vroegtijdig wordt beëindigd.

Planning

Aanmelden kan via het onderstaande formulier, tot eind maart (of tot max 50 deelnemers). Na aanmelding sturen wij een machtigingsformulier op om officieel toegang te vragen voor het delen van de data (i.v.m. administratie kan dat enige tijd duren). Zodra alle machtigingen ondertekend ontvangen zijn starten we de meting en gaan we aan de slag met het inrichten van het dashboard met jullie energiegegevens. Naar verwachting zullen de persoonlijke accounts in het 2e kwartaal van 2022 worden verstrekt.

Later kunnen wij hier aanvullende inzichten aan toevoegen, zoals het potentieel om per kwartier energie met elkaar uit te wisselen. Toegang tot het dashboard is gratis en de data wordt voor de gebruikers inzichtelijk gemaakt.

Vervolg

Later in het jaar volgt een onderzoek waarbij we de combinatie met slimme aansturing in de woning gaan testen (we plaatsen dan een Smart Energy Management module in de woning). Ben je geïnteresseerd om ook daar aan mee te doen? Vul dan bij het aanmelden de aanvullende vragen in over het energiesysteem in jouw woning, zo weten wij of deze geschikt is voor slimme aansturing.

Meld je hier aan om deel te nemen aan het onderzoek:

Voor deelname dient de volgende vragenlijst te worden ingevuld, waarna een machtigingsformulier wordt toegestuurd (i.v.m. administratie kan dit enige tijd duren). Na ondertekening hiervan zal jouw energiedata automatisch worden opgehaald.     Als je ook geïnteresseerd bent om mee te doen met de pilot voor het automatisch aansturen van apparaten in huis, kun je hier de gegevens van je apparatuur achterlaten: